Loading...

Beneficiile purtatului pentru copil

  1.     Stimulează dezvoltarea fizică şi reduce colicile

Studiile relizate de dr. Evelin Kirkilionis au evidenţiat faptul că purtatul în dispozitive ce permit poziţia anatomică, în M, a picioarelor bebeluşului are un rol benefic asupra dezvoltării armonioase a articulaţiei şoldului, reprezentând o minunată profilaxie împotriva displaziilor de şold. La poziţiile pe şold, mişcările purtătorului se transmit articulaţiei copilului, stimulând în plus dezvoltarea acesteia.

Aceeaşi autoare a efectuat cercetări experimentale în urma cărora a concluzionat că purtatul în eşarfe nu afectează negativ coloana vertebrală a copilului, această temere comună dovedindu-se nefondată. Dimpotrivă, un copil purtat dezvoltă capacităţi motorii (precum susţinerea capului, a trunchiului, mişcările gâtului etc) mai rapid decât media, fiind, de obicei, „înaintea” vârstei lor în ceea ce priveşte dezvoltarea fizică şi motorie.

Mai multe despre beneficiile eşarfelor pentru dezvoltarea fizică a copiilor găseşti aici, punctele 1 şi 2.

La fel cum cauzele colicilor la copii nu sunt pe deplin elucidate, nu există o explicaţie unanim recunoscută de ce purtatul reduce crizele de colici. Cert este că practica a confirmat că bebeluşii purtaţi au colici mai puţin spre deloc. Iar în societăţile tradiţional purtătoare, nu există colici deloc!

2.      Stimulează dezvoltarea psiho-cognitivă şi a abilităţilor de socializare

Copiii purtaţi au mereu parte de acţiune. Tot ceea ce faci în timp ce îl porţi, toate locurile în care mergi, tot ceea ce vede în timp ce îl plimbi reprezintă, pentru copilul tău, ocazii pentru a asimila şi învăţa lucruri noi. Iar faptul că este mereu aproape de tine îi conferă suficientă siguranţă încât să fie mai deschis către lume şi nou. Copiii purtaţi sunt mai prezenţi, mai curioşi şi mai interesaţi de lumea înconjurătoare, chiar de la vârste foarte mici.

Pe de altă parte, când ai un copil legat de tine, şi ţie îţi e mai greu să „uiţi” de el. Orice vei face, vei simţi nevoia să îi „dai o explicaţie” copilului, munca pe care o faci nu te va absorbi cu totul. Astfel, vorbind mereu cu el, copilul tău va deprinde mai repede abilităţi de comunicare verbală şi non-verbală, va înţelege mai repede ce i se comunică/arată, se va exprima mai uşor. Şi alte persoane vor vorbi mai mult cu el, din simplul motiv că se află la nivelul ochilor lor.

Purtatul îl integrează firesc pe copil în viaţa ta de zi cu zi, îi oferă contact social natural, ne-forţat (copilul nu este „aruncat în lume” ca să înveţe, ci are parte de acumulări cognitive semnificative păstrând contactul securizant cu părintele său) şi experienţe de învăţare reale, nu simulate. Purtându-l, îi oferi şansa de a explora mediul din jur şi de a învăţa, a se integra şi a se autoeduca în cel mai firesc şi eficient mod: prin imitarea comportamentelor şi a acţiunilor pe care le observă zi de zi.

3.      Stimulează dezvoltarea emoţional-afectivă şi reduce orele de plâns

Un nou-născut este obişnuit cu un mediu cald şi înghesuit, cu hrana la cerere şi, mai ales, cu ritmul paşilor, al bătăilor inimii şi al respiraţiei mamei. A-l purta în wrap este, pentru el, o reconstituire a acestui mediu cunoscut şi securizant. Purtându-l, îl ajuţi să facă tranziţia – deloc uşoară – între viaţa intrauterină şi cea exterioară. Copilul se simte în siguranţă, deci va creşte mai bine, va mânca mi bine, va adormi mai uşor şi va dormi mai bine şi... va plânge mai puţin spre deloc (există studii care demonstrează scăderea  cu o medie de 43% a perioadelor de plâns în decursul unei zile pentru doar 2 ore în plus de purtat bebeluşul).

Purtatul îi oferă copilului un refugiu atunci când stimulii din lumea înconjurătoare îl suprasolicită: el se cuibăreşte la pieptul/pe ceafa părintelui şi, simţindu-se apărat, îşi permite să se „deconecteze” de la lume (dacă părintele nu ar fi fost lângă, copilul ar fi perceput situaţia – datorită moştenirii ancestrale - drept una periculoasă şi şi-ar fi forţat simţurile să „rămână treze”). Oricât încearcă civilizaţia contemporană să propună diferite dispozitive performante care să înlocuiască purtatul, ca să nu mai trebuiască să-i ţinem în braţe... copiii sunt avizi de contact uman şi doresc să fie purtaţi.

Există o teama atât de comună printre părinţi (şi, din păcate, şi printre „specialişti” diverşi): aceea de a nu „face copilul dependent/agăţat de fusta mamei/răsfăţat” dacă îl porţi. În realitate, se întamplă exact contrariul: copiii purtaţi au încredere în prezenţa necondiţionată a părinţilor lângă ei şi, de aceea, îşi concentrează energia spre învăţare şi explorare. Ei se desprind mai repede de părinţi, iau iniţiative mai uşor, acceptă situaţiile noi şi persoanele străine mai uşor, devin independenţi mai repede şi mai natural decât ceilalţi. Ei au certitudinea, verificată în timp, că, oricând doresc, se pot întoarce şi refugia în braţele mângâietoare ale părintelui.

Toate textele, imaginile şi fişierele video de pe acest site aparţin autorului (administratorului www.wrapsling.ro) şi nu pot fi reproduse parţial sau total fără acordul scris al acestuia.