Loading...

Beneficiile purtatului pentru părinţi

1.      Facilitează legătura părinte-copil (bonding-ul) şi creşte sentimentul de competenţă al părintelui

Părinţii care îşi poartă copiii învaţă mai rapid să „decodeze” semnalele pe care le emite copilul lor şi, în consecinţă, să îi răspundă mai prompt la nevoi. Pe termen lung, aceasta se traduce în copii mai fericiţi, dar şi părinţi mai relaxaţi. Părinţii care îşi cunosc copilul prin observaţie continuă, îi răspund constant la cerinţe şi văd efectele (un copil mai liniştit, sănătos, care creşte bine etc) îşi confirmă lor înşişi că fac faţă cu succes noului rol. Fapt care are impact benefic atât asupra psihicului părinţilor (scade incidenţa depresiei post-natale, de exemplu), cât şi asupra copiilor, care se simt mai siguri lângă nişte părinţi senini şi liniştiţi decât lângă unii stresaţi şi dezorientaţi.

Nu în ultimul rând, părinţii purtători iau parte la cele mai duioase momente cu copilul lor. Momente simple, dar unice, pe care, altfel, e posibil să le pierdeţi. Cum ar fi, de exemplu, un bebe mic trezit din somn la pieptul mamei, care se întinde şi cască relaxat, în timp caută sânul cu mânuţele lui mici. Sau un copilaş de 1 an trăgându-l de căciulă şi râzând complice peste umăr tatălui care îl poartă pe spate, când acesta din urmă era stresat de o problemă de la muncă. Momente care ne topesc şi ne apropie mai mult de copiii noştri, care ne fac să ne dorim să fim părinţi mai buni pentru ei.

2.      Este mai comod decât purtatul în braţe şi lasă mâinile părintelui libere

Primul meu contact cu wrapurile a fost când eram însărcinată. Mi-au plăcut din prima, dar le-am considerat, atunci, „un moft drăguţ tare... dar, totuşi, un moft, pot să-l duc şi în braţe”. Mi-am menţinut părerea... vreo lună. Iar pe la 2 luni ale copilului îmi cumpărasem deja primul wrap. Şi viaţa mea era mai uşoară.

În ceea ce priveşte mâinile libere, este minunat să te poţi ocupa, în continuare, de parte din treburile casnice şi nu numai, fără să fie nevoie să te desprinzi de copil. Bineînţeles, este responsabilitatea ta să îţi stabileşti corect priorităţile: oricât ţi-ar surâde ideea de a prăji cartofi cu bebe legat în faţă sau de a vopsi o uşă cu bebe legat oricum, aminteşte-ţi că siguranţa copilului tău este pe primul loc: nu efectua activităţi care pot să-i dăuneze atunci când îl porţi.

Oricum îţi vei purta copilul. Dacă niciun argument nu te-a convins până acum, gândeşte-te la toate momentele în care, inevitabil, va trebui să-ţi cari copilul în braţe. Decizia este a ta.

3.      Este mai comod decât un cărucior (detalii aici) şi mai ergonomic decât un marsupiu (detalii aici).

4.      Permite alăptarea comodă şi discretă

Mai ales în primele luni, copiii cer sânul des, iar reprizele de alăptat pot fi foarte lungi. În special mamele „începătoare” cu diferite prejudecăţi culturale referitoare la alăptatul în spaţii publice s-ar putea simţi „consemnate la domiciliu” de un asemenea program, cu implicaţii negative asupra psihicului lor şi asupra succesului alăptatului. O eşarfă port-bebe te ajută să alăptezi discret oriunde (oamenii nici nu îşi dau seama, de cele mai multe ori, ce face copilul sub eşarfă). Iar faptul că ai mâinile libere reduce simţitor efortul unor reprize prelungite de alăptat.

5.       Uşurează semnificativ eforturile de a adormi copilul

Există copii care adorm uşor şi copii care adorm foarte greu. Şi categoria a treia, copilul meu, care adoarme extraordinar de greu. Şi pe care ne-am chinuit să-l adormim în diferite moduri: pătuţ, pat, braţe.... el a ales wrapul. Care e diferenţa între braţe şi wrap doar el ştie. Tot ceea ce ştiu eu e uşurarea mea, ca mamă, în momentul în care îl văd adormind dulce şi nu târându-se ameţit şi epuizat prin casă. Şi mai ales de aceea consider wrapul cel mai util lucru cumpărat până acum pentru copilul meu.

6.      Permite părinţilor cu mai mulţi copii să se ocupe de cei mari fără să-l neglijeze pe cel mic şi invers

La primul copil, dificilă este acomodarea cu noul rol; dar totul în rest este simplu, pentru că nu ai de făcut alegeri: copilul este pe primul loc, orice altceva trece pe plan secund. De la al doilea copil, lucrurile se schimbă şi diferite alegeri ar putea să te preseze. Să-l laşi pe cel mic în pătuţ  plângând ca să-i găteşti celui mare sau să rămână cel mare nemâncat când ajunge de la grădiniţă? Să alăptez întâi pe bebe proaspăt trezit sau să termin tema începută cu fratele mai mare, care vrea să plece la un vecin? Astfel de decizii pot fi evitate prin folosirea unui dispozitiv de purtare.

7.      Eşarfele port bebe sunt, pentru purtător, accesorii inedite care îi accentuează trăsăturile stilului propriu

Dacă pentru copil wrapul e echivalentul unei bluziţe în plus, pentru mama sau tatăl care îl poartă este un accesoriu de îmbrăcăminte frumos şi vesel, ales în funcţie de gusturile personale ale fiecăruia. Există wrapul perfect pentru fiecare, indiferent dacă eşti hippie sau alegi îmbrăcămintea office. Şi chiar într-o zi în care nu ai timp, chef sau energie să-ţi cauţi ceva deosebit de îmbrăcat, cu o eşarfă port bebe vei atrage multe priviri, zâmbete, complimente sau discuţii neaşteptate cu străini, chiar dacă porţi blugii tăi vechi şi un tricou semi-călcat. Şi te vei simţi frumoasă şi admirată, te vei simţi mai bine.

Toate textele, imaginile şi fişierele video de pe acest site aparţin autorului (administratorului www.wrapsling.ro) şi nu pot fi reproduse parţial sau total fără acordul scris al acestuia.