Loading...

Eşarfe versus marsupiu clasic

  Când cineva doreşte să achiziţioneze un dispozitiv de purtare, prima şi, de cele mai multe ori, singura grijă este rezistenţa materialului. Din nefericire, foarte puţini dintre cei care utilizează marsupii se gândesc dincolo de siguranţa copilului, respectiv la confortul şi ergonomia poziţiei acestuia în dispozitiv. Covârşitoarea majoritate a marsupiilor de pe piaţă nu satisfac cerinţele de bază ale ergonomiei, poziţia copilului fiind ne-anatomică, defectuoasă şi periculoasă.

Iată câteva aspecte pe care este util să le evaluezi când te decizi asupra tipului de purtător (cf. studiilor dr. Evelin Kirkilionis):

1.      Materialul dintre picioarele copilului să fie suficient încât să ajungă până sub genunchi (fosa poplitee), permiţând o poziţie anatomică, flectată a picioruşelor, „tip broscuţă” şi oferind suport şoldurilor copilului.

Poziţia picioarelor nou-născutului este flectată. Un nou-născut, dar şi un copil mai mare, ridicat în aer, vor avea tendinţa de a-şi depărta şi flecta picioarele, astfel încât să se poată „agăţa” de şoldul mamei (fapt care demonstrează că specia umană este adaptată purtatului). Studiile efectuate de dr Kirkilionis au evidenţiat faptul că ideală pentru o bună dezvoltare a şoldurilor este poziţia în care unghiul dintre cele două femururi ale copilului este de 90°, iar abducţia gambei pe coapsă de 30-45° (fig.2). Rezultă că un dispozitiv bun de purtare trebuie să permită poziţia „în M” a picioarelor şi şezutului copilului (şezutul situat mai jos decât linia genunchilor). Aceasta este, de altfel, şi poziţia naturală a picioruşelor unui nou-născut (fig. 1), dar şi poziţia forţată terapeutic a unui bebeluş cu displazie de şold  (fig. 2).

     pozitie picioare nou nascutdisplazie sold

În realitate, se întâmplă exact contrariul. La marsupii, între picioarele copilului există o bucăţică foarte îngustă de material, astfel încât acestea „atârnă” în jos (fig. 3.1) şi, în timpul mersului , sunt forţate nefiresc contra corpului purtătorului (fig.4.2), fapt ce favorizează displaziile de şold. Această poziţie a picioruşelor afectează şi coloana copilului, care se lordozează nefiresc (fig.4.1) .

                       pozitie defectuoasa marsupiu wrapsling.ropozitie gresita marsupiu

Folosind corect eşarfele, bazinul copilului tău va fi poziţionat exact ca în imaginile 1 şi 2, cu implicaţii benefice asupra dezvoltării sale. De asemenea, în eşarfă poţi regla materialul în acord cu creşterea în lungime a copilului, astfel încât poziţia picioarelor să fie mereu anatomică (fig.5), vizând profilaxia displaziei de şold. O poziţie în M a picioruşelor implică şi un spate curbat corect (fig.6). 

                           pozitie corecta picoare wrapsling.ropozitie corecta coloana wrapsling.ro

2.      Spatele copilului să fie susţinut ferm, uniform tensionat şi curbat anatomic, conform vârstei; dispozitivul de purtare să ofere suport şi pentru gâtul şi capul copilului.

Dezvoltarea coloanei vertebrale a copilului tău are loc în patru etape (fig. 7). Astfel, un nou născut va avea cifoză totală (o singură curbură a coloanei, sub forma literei C). La 3-4 luni se dezvoltă a doua curbură, lordoza cervicală, care coincide momentului în care copilul îşi susţine capul singur. Îm jurul vârstei de 8 luni, când copilul stă bine în fund, apare cifoza dorsală. Abia între 12-18 luni, când copilul merge şi se dezvoltă a patra curbură, lordoza lombară, coloana copilului este complet dezvoltată, sub forma literei S, ca la adult.

          coloana bebe wrapsling.ro

Un dispozitiv ergonomic de purtare trebuie să se adapteze şi să ofere susţinere adecvată pe parcursul celor patru faze de dezvoltare a coloanei vertebrale. Astfel, în primele 3 luni, întreaga coloană trebuie susţinută uniform, permiţând curbura anatomică specifică vârstei, respectiv sub forma literei C. De la 3-4 luni, copilul îşi va susţine singur capul, pentru restul coloanei fiind necesară în continuare susţinerea sub formă de C. Între 7 şi 9 luni, vei vedea cum copilul îşi va ridica trunchiul în timp ce îl porţi, desprinzându-se de tine. Din acest moment, poţi adapta dispozitivul de purtare astfel încât să-i cuprindă spatele doar de la axile în jos. În jurul vârstei de 1 an, uneori mai devreme, copilul se va arcui spre spate în timp ce îl porţi, fapt pentru care dispozitivul trebuie să fie sigur, cu suficient material pe spate (rămâne de referinţă nivelul axilelor, din motivul de securitate expus).

Într-un marsupiu, copilul stă între „pereţi rigizi”, care nu îi cuprind întregul spate şi nu îl susţin ferm (fig 11.1, punctul 6). Este, de altfel, şi motivul pentru care marsupiile sunt recomandate doar peste o anumită vârstă (de obicei 4 luni, dar, după cum se observă mai sus, şi aşa este prea devreme). Până la vârsta respectivă, producătorii şi medicii recomandă, de obicei, poziţia culcată. Aceasta nu doar că este foarte incomodă pentru purtător cu marsupiul clasic, dar, din nou, plasează şoldul copilului într-o poziţie defectuoasă. Mulţi copii refuză, de altfel, această poziţie. Pe de altă parte, a poziţiona un bebeluş mai mic de 7-9 luni vertical în marsupiu îi obligă acestuia coloana să suporte întreaga greutate a corpului, când nu este, încă, anatomic pregătită să o facă, fapt ce conduce la tasări şi deplasări de vertebre. De asemenea, este periculos de purtat în marsupiu un copil care doarme: muşchii nu îi mai susţin coloana, care preia toate şocurile din timpul mersului; de asemenea, un copil mai mic poate aluneca în interiorul marsupiului, respiraţia sa fiind îngreunată sau chiar blocată.

Eşarfele, prin tehnica de legare, oferă poziţii adecvate, adaptate şi adaptabile tuturor vârstelor şi etapelor de dezvoltare. Prin faptul că susţin strâns întregul spate, wrapul şi slingul au avantajul că pot fi folosite din prima zi de viaţă (inclusiv pentru poziţiile verticale, deoarece greutatea copilului se distribuie pe material şi pe purtător şi nu pe coloana nou născutului, mai corect chiar decât atunci când îl ţii în braţe la verticală!), iar ţesătura se va adapta curburilor specifice ale coloanei copilului tău.

3.      Dispozitivul să fie ajustabil atât pentru purtător, cât şi pentru copil

Copilul tău creşte într-un ritm foarte rapid, mai ales în decursul primului an. De asemenea, este foarte posibil să nu fii singura persoană din familie care îl va purta. De aceea, este bine să iei în considerare şi crietriul ajustabilităţii când cumperi un produs destinat purtării copiilor.

Marsupiile oferă ajustabilitate redusă pentru purtător şi aproape zero pentru copil. Majoritatea nu permit reglarea curelelor astfel încât o mamă de statură medie să îşi poarte copilul deasupra liniei şoldurilor, fapt care face purtarea foarte incomodă. De multe ori, bretelele sunt prea apropiate de gât (fig.3.2, punctul 1). Croiala lui fixă nu se adaptează creşterii în lungime şi greutate a copilului; astfel, chiar dacă ai probat un marsupiu în care copilul tău de 2 luni sta ergonomic, la 4 luni este posibil, deja, să aiba o poziţie defectuoasă, iar la 11 nici să nu mai încapă, nici să nu-l mai poţi căra.

Eşarfele (în special wrapul), din contra, au ajustabilitate perfectă, poziţia depinzând exclusiv de tehnica de legare. Dacă în timpul purtării apare un punct de tensiune undeva (material tăios la gât, de exemplu), prin corectarea legăturii problema dispare (fapt care, la marsupii, ar presupune schimbarea sau descoaserea produsului). 

4.      Dispozitivul să fie comod pentru persoana purtătoare, bretelele să fie suficient de late încât distribuţia greutăţii să fie relativ uniformă pe tot spatele

În caz contrar, se ajunge în foarte scurt timp la eşecul purtării.

Este şi motivul pentru care nu vedem copii mai mari de aproximativ 9 luni purtaţi în marsupii. Dat fiind faptul că bretelele marsupiilor sunt foarte înguste, insuficient căptuşite şi insuficient ajustabile, distribuţia greutăţii se face preponderent pe umerii şi gâtul purtătorului (fig. 3.2, punctul 1 - un exemplu de distribuţie greşită a greutăţii, pe părţile moi le corpului - gât - în loc de cele tari - umeri), fapt care este foarte incomod. La majoritatea, lipseşte şi banda din talie. De asemnea, prin faptul că marsupiul nu cuprinde strâns copilul, acesta este mai depărtat de centrul tău de greutate (fig. 11.1, punctul 6), un motiv în plus pentru o purtare incomodă – şi, în timp, periculoasă pentru coloana ta.

În wrap şi wrap tai, poţi purta copilul suficient de strâns şi sus încât umerii să fie solicitaţi corect. Banda din talie, prezentă la majoritatea legăturilor (şi, uneori, dublată prin legarea excesului de material din cozi în sens contrar) transferă greutatea de pe umeri pe şolduri (ideal în special pentru anatomia feminină). Pe umeri, materialul este lat şi uniform tensionat, „bretelele” cuprinzând tot spatele purtătorului (fig. 8, fig. 9). Orice cută incomodă poate fi ajustată prin pliere, îndoire sau alte operaţii simple, confortul fiind maxim (la o legare corectă). Slingul, deşi are dezavantajul că solicită coloana asimetric, este, prin distribuţia corectă a greutăţii pe muşchii spatelui (fig.10), mult mai comod decât un marsupiu cu 2 bretele, dar construit ne-ergonomic.

    spate-wrap-wrapsling.rospate-meitai-wrapsling.rospate-sling-wrapsling.ro

5.      Dispozitivul să permită extragerea rapidă a copilului

Pentru că e posibil să plângă brusc, să-l doară ceva sau, pur şi simplu, să îl intereseze ceva suficient încât să vrea să coboare rapid.

Marsupiile oferă, în general, suficiente posibilităţi în acest sens. Cu toate acestea, nu o dată am auzit de mame dispuse să „taie marsupiul” pentru că s-au blocat cataramele, de exemplu. Sau pentru că nu are catarame, iar copilul e prea lung ca mama să-l poată ridica peste pereţii rigizi ai marsupiului, la inserarea lui având nevoie de ajutor.

Wrapul, pe de altă parte, cu toate că este recunoscut drept dispozitivul care se leagă cel mai greu (valabil doar pentru primele încercări), are avantajul că se dezleagă imediat, indiferent de poziţia copilului. Chiar fără să fie dezlegat complet, materialul maleabil poate fi coborât de pe spatele copilului astfel încât acesta sa fie extras rapid. Nu în ultimul rând, există legăturile din care poţi extrage şi în care poţi reinsera copilul fără dezlegarea wrapului. În funcţie de vârsta şi preferinţele copilului, dar şi de destinaţie (plimbare exclusiv în wrap / plimbare în wrap până la o destinaţie anume / plimbare în wrap cu multe opriri şi coborâri), te poţi orienta spre o legătură mai fixă sau, dimpotrivă, spre una care permite extragerea şi reinserarea rapidă a copilului. Slingul şi wrap-tai-ul se desfac cu maximă uşurinţă.

6. Dispozitivul să asigure copilului vizibilitate suficientă în jur

Priveşte atent cele două imagini de mai jos. Pune-te în locul copilului... în care dintre ele ţi-ar plăcea să călătoreşti? Aud des "nu cred că al meu ar sta în eşarfă, nici în marsupiu nu vrea, se zbate şi se foieşte mereu". Majoritatea marsupiilor (a se vedea şi imaginile precedente), însă, nu permit reglarea suficientă a înălţimii la care ridici copilul; în consecinţă, pe lângă o poziţie incomodă, copilul are şi vizibilitatea redusă la maxim (fig. 11.2). Din contra, în eşarfă, fie că legi copilul în faţă, în spate sau pe şold, poţi regla poziţia suficient de sus încât acesta să vadă perfect lumea înconjurătoare, peste umărul tău (fig.12).

                  pozitie gresita marsupiu spatevedere-din-spate-wrapsling.ro

7.      Dispozitivul să nu aibă piese periculoase pentru copil; vopselele şi materialele utilizate utilizate să fie certificate drept non-toxice.

La marsupii, îndeplinirea acestor condiţii variază în funcţie de producător. Chiar dacă ai (noroc cu) un copil care nu este (încă) interesat să ronţăie marginile/curelele/cataramele marsupiului, nu este, totuşi, indicat să te orientezi spre un dispozitiv din care curge culoarea şi la contactul cu apa rece (vara, transpiraţia copilului tău îmbrăcat sumar este mai caldă decât apa rece...). Majoritatea marsupiilor sunt din materiale sintetice groase: le alegem pe criteriu de rezistenţă, iarna nu ridică probleme, dar vara pot cauza, mai ales unui nou născut cu pielea încă insuficient adaptată mediului extern, supraîncălziri, iritaţii şi reacţii alergice. De asemenea, chiar dacă atunci când ai probat marsupiul nicio cataramă nu incomoda copilul, odată cu creşterea acestuia se poate întampla să observi pe pielea lui semne şi zgârieturi pe care nu ştii ce le-a produs...

Eşarfele diferă, de asemenea, în ceea ce priveşte calitatea materialelor. Cu toate acestea, un material din bumbac 100%, chiar dacă nu este bumbac organic, va fi oricând mai aerisit şi mai plăcut pentru pielea sensibilă a bebeluşului decât un material sintetic. Producătorii de eşarfe sunt mai orientaţi spre copil şi, de aceea, marea majoritate vor alege vopsele ecologice, iar firele de bumbac se vopsesc oricum mult mai stabil decât cele sintetice şi, deci, vor ceda mai puţin colorant. Eşarfele Crisalida respectă, oricum, aceste condiţii (detalii la secţiunea Garanţie şi certificări). De asemenea, wrapurile şi wrap-tai-urile nu au catarame sau alte piese care pot răni copilul, materialul mulându-se perfect pe pielea acestui. Inelele slingurilor sunt atent finisate şi nu deranjează copilul la o poziţionare corectă.

8.      Nu în ultimul rând, dispozitivul să fie rezistent şi sigur.

Certificatele de calitate ale marsupiilor garantează rezistenţa acestora la greutăţi până în 9-10 kilograme. Copiii, însă, au nevoie să fie purtaţi şi după această greutate. De asemenea, oricâte norme de securitate ar îndeplini cataramele/cusăturile/chingile, accidente se pot întâmpla, atunci când siguranţa dispozitivului este bazată pe un singur element pe punct (de exemplu, o singură cataramă pe bretea: în cazul în care catarama cedează, breteaua se va desprinde brusc de pe umăr).

Eşarfele ţesute sunt materiale foarte rezistente, ele pot susţine greutăţi de 25-50 kg. Forţa de frecare face imposibilă desfacerea nodului sau alunecarea materialului prin inele în timpul purtării. Folosit corect, wrapul este cel mai sigur dispozitiv de purtare. Şi care te va ţine mai multe generaţii!

Toate textele, imaginile şi fişierele video de pe acest site aparţin autorului (administratorului www.wrapsling.ro) şi nu pot fi reproduse parţial sau total fără acordul scris al acestuia.