Loading...

Întrebări frecvente

1.      Poziţia “crăcănată” a picioruşelor nu dăunează copilului?

Cred că este cea mai frecventă dintre întrebările frecvente care îmi sunt adresate atunci când îmi port copilul. Ceea ce e un fapt trist, arată lipsa noastră de informare referitor la poziţionarea corectă a copiilor mici.

Aşadar, poziţia nu este doar corectă, este ideală, benefică pentru o dezvoltare normal şi sănătoasă a şoldurilor şi profilactică împotriva displaziei, corespunând cu poziţia naturală a picioarelor nou-născutului. Conform studiilor efectuate de dr. Kirkilionis, un dispozitiv bun de purtare trebuie să permită poziţia „în M” a picioarelor şi şezutului copilului (şezutul situat mai jos decât linia genunchilor). Imagini concludente şi mai multe informaţii poţi găsi aici, punctul 1.

2.     Purtarea unui copil sub 4-6 luni în poziţie verticală în eşarfă nu-i afectează coloana?

În eşarfă (evident, legată corect), NU! Prin faptul că susţin strâns întregul spate, eşarfele au avantajul că pot fi folosite din prima zi de viaţă, inclusiv pentru poziţiile verticale, deoarece greutatea copilului se distribuie pe material şi pe purtător şi nu pe coloana nou născutului - mai corect chiar decât atunci când îl ţii în braţe la verticală! În plus,  ţesătura se va adapta perfect curburilor specifice ale coloanei copilului tău, în funcţie de vârsta acestuia şi de etapa corespondentă a dezvoltării coloanei lui (detalii aici, punctul 2).

3.      Oare m-aş/mă voi descurca să leg wrapul?

O altă întrebare frecventă, ce denotă o neîncredere pe care eu una nu o pot înţelege. Când mi-am luat primul wrap, vizionasem câteva filme cu metode de legare şi eram conştientă că nu-mi va ieşi perfect din prima, dar nu m-am gândit niciodată că nu m-aş descurca.

Aşadar, încurajările mele pentru un neîncrezător în forţele proprii: încearcă! Gândeşte-te că ceilalţi părinţi purtători nu sunt supra-oameni, nu au făcut cursuri speciale, mare majoritate sunt mame cu diverse meserii, fără nicio legătură cu babywearing-ul. Şi, totuşi, se descurcă. Ai toate premisele să te descurci şi tu la fel, trebuie doar să îţi doreşti asta. În plus, ceea ce spun mereu: nu ai nevoie de toate legăturile posibile (de fapt, nici instrucţiunile mele şi nici ale altor producători nu pot cuprinde toate legăturile şi variantele de legături folosite în lume – ar ieşi cărţi de sute de pagini). Ai nevoie de câteva (chiar şi una singură!), executate corect şi cu care voi, tu şi copilul tău adică, să vă simţiţi mulţumiţi. Nu e atât de greu să deprinzi 1-2-3 legături!

4.      Ai nevoie de ajutor ca să legi wrapul?

Întrebarea se adresează în special pentru legăturile în spate (“cum, nu ai nevoie de ajutor ca să-l urci acolo?”). Nu! Există metode sigure de a urca un copil în spate şi fiecare legătură, indiferent de poziţie, este gândită şi prezentată în instrucţiuni în aşa fel încât să poată fi realizată de o singură persoană, fără ajutor din exterior.

5.      Este greu să-l dai jos din wrap?

Nu! Mai ales pentru drumuri cu opriri dese sau pentru faza în care copilul doreşte când jos, când în wrap, există legăturile care permit extragerea, respectiv reinserarea copilului fără dezlegare (în engleză, legături “popable”). Pentru orice altă legătură, groaza începătorului (“ce mă fac dacă vrea jos, cum îl aranjez înapoi pe drum”?) dispare după primele câteva încercări, când vei fi capabil(ă) să legi wrapul oriunde, rapid şi natural.

6.      Oare copilul meu ar sta în eşarfă?

Am primit des această întrebare şi am răspuns mereu la fel: nu vei şti până nu încerci. Totuşi, este de menţionat că marea majoritate a copiilor adoră să fie ţinuţi în braţe şi purtaţi, au nevoie de contact uman şi, de aceea, se simt bine în dispozitivele de purtare. Am auzit foarte rar de copii care să refuze un anumit dispozitiv (în general, în astfel de cazuri copilul refuză, mai degrabă, o poziţie – de exemplu, poziţia înclinată sau burtică-pe-burtică -, dar s-ar arăta interesat de altele – de exemplu, pe şold sau în spate, pentru o mai bună vizibilitate). Din păcate, în multe astfel de situaţii, părintele renunţă să mai încerce.

Tot un motiv pentru care copilul ar păutea refuza eşarfa este dacă o asociază cu un moment stresant. De aceea, este foarte important ca primele încercări să le faci într-un moment în care şi tu şi bebe sunteţi odihniţi şi cu o stare psihică şi fizică bună. Dacă procesul de legare durează prea mult şi copilul devine prea agitat, mai bine renunţă pe moment şi revino mai târziu. Cât timp îl legi, cântă-i, vorbeşte-i, zâmbeşte-i etc.

Tot din acelaşi motiv, niciodată nu forţa copilul să stea în eşarfă mai mult decât îşi doreşte! Eşarfa nu este un dispozitiv de imobilizat un copil agitat!

7.      Care eşarfă este cea mai bună?

Eu nu cred în existenţa “celei mai bune” eşarfe, valabilă universal. Există eşarfa perfectă pentru fiecare – şi noi suntem foarte diferiţi! Aşa încât, cel mai bine arunci o privire la descrierea comparativă a tipurilor de eşarfe şi la demonstraţia de instrucţiuni pentru wrap şi sling şi alegi ce simţi că ţi se potriveşte ţie. Pentru că dacă mă întrebi pe mine, îţi voi spune că wrapul ţesut e eşarfa mea preferată, pentru că este cea mai versatilă, are adaptabilitatea ideală şi, cu un wrap, poţi “simula” orice alt carrier. Dar dacă doar ideea legării a 4-5 m de material te îngrozeşte, mai bine te orientezi spre altceva. Important e ca dispozitivul ales să fie ergonomic şi ca tu şi copilul tău să vă simţiţi bine folosindu-l.

8.      Cât timp pot să-mi port copilul pe zi?

Nu există o “durată maxim admisă” pentru purtare. Folosită corect, eşarfa port-bebe nu dăunează cu nimic copilului. Din când în când, la o purtare îndelungată, este important să mai alternezi poziţiile, pentru a nu amorţi copilul şi a nu-ţi solicita tu mereu aceiaşi muşchi. Ca în orice legat de purtarea bebeluşilor, trebuie să fii mereu atent(ă) la semnalele pe care ţi le emite copilul tău şi să-l scoţi din eşarfă în momentul în care acesta nu mai doreşte să fie purtat.

9.     Am o eşarfă, dar mi se pare foarte incomodă. Este normal?

Nu! Eşarfele port-bebe, folosite corect, trebuie să fie perfect comode pentru purtător şi copil, chiar la greutăţi mari ale copilului.  Dacă eşarfa este incomodă, greşeşti ceva în utilizarea ei (legatul prea larg sau prea strâns şi tensionarea neuniformă sunt principalele motive pentru care eşarfele par incomode purtătorilor fără experienţă, dar pot fi şi alte greşeli la mijloc). Nu lăsa legătura aşa, corecteaz-o conform cu instrucţiunile, până când devine perfect comodă pentru tine. Dacă ai nevoie de ajutor, contactează-mă!

10.      Vara nu ne vom supraîncălzi amândoi?

Este adevărat că o eşarfă presupune 1-2-3 straturi de material în plus peste copil, precum şi un contact strâns cu tine, acestea fiind motivele pentru care unii cred că eşarfele nu sunt potrivite pentru sezonul cald. Bineînţeles, la 35-40° C, este imposibil să nu îţi fie cald. Aş ţine, însă, să menţionez că:

  • materialul din bumbac ţesut este mai răcoros şi mai permeabil pentru aer decât tricoturile de bumbac (de ex, body-urile pentru bebeluşi – copilul tău se va simţi mai bine pe caniculă dacă îl porţi la pielea goală plus un strat de eşarfă ţesută decât dacă îl ţii într-un maieu);
  • şi în căruţ sau marsupiu clasic are contact cu un material textil, care, de această dată, este sintetic, deci îl va încălzi mult mai tare (copilul meu transpira vara la fel şi în căruţ şi în wrap);
  • există legături recomandate pentru sezonul cald, cu un singur strat de material peste copil, adaptate fiecărei vârste;
  • pentru tine există, într-adevăr, o diferenţă: să transpiri purtând copilul sau să transpiri împingând/radicand căruţul?
  • nu în ultimul rând: toate marile culturi purtătoare sunt din zone calde (şi foarte calde) ale Globului (continental african, America de Sud etc). Acolo mamele îşi poartă copiii de generaţii întregi, ca parte a tradiţiei locale. Dacă eşarfele ar supraîncălzi, ele ce ar mai zice?

11. Eşarfele permit purtarea copilului cu faţa spre exterior?

Strict tehnic, da. Poţi lega copilul în eşarfă în aşa fel încât să stea cu spatele la tine şi cu faţa spre lume. Însă această poziţie este total nerecomandată! Are o serie de neajunsuri (nu permite poziţia fiziologică a picioruşelor şi coloanei copilului, copilul nu se poate refugia atunci când stimulii din jur devin suprasolicitanţi, purtarea este mai incomodă pentru părinte şi altele). Mai multe despre motivele pentru care nu este deloc recomandat să-ţi porţi copilul aşa poţi citi aici.

12.     Mi s-a spus că purtatul îmi va face copilul răsfăţat şi dependent de mine. Aşa să fie?

Aici sunt foarte multe de spus, aş putea scrie pagini întregi pe această temă. Dar mă rezum, acum, la a spune un “NU” hotărât acestei păreri total dezinformate. În realitate, se întamplă exact contrariul: copiii purtaţi au încredere în prezenţa necondiţionată a părinţilor lângă ei şi, de aceea, îşi concentrează energia spre învăţare şi explorare. Ei se desprind mai repede de părinţi, iau iniţiative mai uşor, acceptă situaţiile noi şi persoanele străine mai uşor, devin independenţi mai repede şi mai natural decât ceilalţi. Ei au certitudinea, verificată în timp, că, oricând doresc, se pot întoarce şi refugia în braţele mângâietoare ale părintelui.

Nu ştiu ce părere ai tu, mie asta îmi sună a relaţie normală, în niciun caz „răsfăţ” (sau răsfăţul acesta, spaima cu care generaţiile de bunici şi „mame cu experienţă” pun presiuni teribile pe proaspetele mămici, se referă, cumva, la a-i permite bebluşului luxul de a avea nevoi afective şi – culmea! – de a le şi exprima? Hm... în cazul asta, cred că şi mie mi-ar plăcea să fiu „răsfăţată”. Pentru că şi mie îmi place să fiu ţinută în braţe şi mângâiată, şi mie îmi place să mă simt apărată de cei dragi, şi mie îmi place să-i văd şi să-i simt aproape. Ţie nu?)

Toate textele, imaginile şi fişierele video de pe acest site aparţin autorului (administratorului www.wrapsling.ro) şi nu pot fi reproduse parţial sau total fără acordul scris al acestuia.