Loading...

Nu purta copilul cu faţa spre exterior!

fata spre exterior 1Marea majoritate a producătorilor de marsupii ţin să evidenţieze, printre alte „calităţi” ale produsului, şi faptul că permite purtarea copilului cu faţa spre exterior. Probabil nu degeaba: şi pe mine, foarte des, mă întreabă mămicile dacă wrapul permite această poziţionare.

De ce? Părinţii văd că, la un moment dat – de obicei pe la 3-4 luni, unii chiar mai devreme - copilul lor devine interesat de lumea înconjurătoare. Atât de interesat, încât refuză purtarea „burtică pe burtică” cu faţa spre părinte. Iar părintele se simte dator să nu plictisească bebeluşul şi, ca dovadă, îl orientează cu spatele la el şi cu faţa spre lume.

Fără să ştie, însă, că această poziţie aduce cu sine o întreagă serie de neajunsuri, atât pentru copil, cât şi pentru el, părintele purtător. În continuare, voi detalia problemele legate de purtarea cu faţa spre exterior. Numerotarea paragrafelor coincide cu numerotarea zonelor cu probleme pe figura 1.


1.      Probleme fizice pentru copil:

1.1. Picioarele copilului sunt poziţionate ne-anatomic

Ţin să menţionez că nici dacă s-ar utiliza o eşarfă şi nu un marsupiu clasic, tot nu s-ar putea obţine o poziţie corectă a picioarelor (sub forma literei M, adica genunchii depărtaţi, situaţi mai sus decât şezutul) la  purtarea cu faţa. În loc să se sprijine pe corpul persoanei purtătoare, gambele copilului (în imaginea 1, şi coapsele acestuia) atârnă liber, forţând puternic articulaţia coxo-femurală şi favorizând displazia de şold.

1.2. Coloana copilului este forţată să stea curbată invers decât este normal anatomic (lordozată)

Poziţia corectă a coloanei bebeluşilor este „cocoşată” (cifoză totală). Poziţionarea cu spatele la purtător nu permite dezvoltarea aceastei curburi corecte ci, din contra, forţează coloana să se curbeze în sens invers (lordoză), ceea ce îi poate afecta dezvoltarea pe termen lung, determinând tasări şi deplasări de vertebre, postură defectuoasă, dureri de spate.

1.3. Pe simfiza pubiană şi, după caz, pe testicule se exercită o presiune prea ridicată

Această presiune, determinată de specificul poziţiei (copilul „atârnă”, practic, în simfiza pubiană), poate conduce la dureri în zona pelvisului sau, în cazul băieţilor, la contuzia testiculelor.

1.4.Capul copilului nu este susţinut adecvat

Desigur, este puţin probabil ca vreun părinte să se gândească să poarte aşa un copil care nu-şi susţine capul singur. Totuşi, în situaţia în care copilul adoarme în această poziţie, nu există suport pentru gât şi cap, vertebrele cervicale fiind lordozate nenatural (cap lăsat pe spate) şi preluând toate şocurile din timpul mersului.  

2.      Probleme psihologice pentru copil:

2.1. Copilul nu se poate refugia atunci când stimulii din jur devin suprasolicitanţi

Pentru un copil mic, lumea din jur devine agasantă destul de rapid. Neavând posibilitatea de a se „ascunde” cu faţa spre părinte, el acumulează foarte multă tensiune, pe care o va descărca acasă, prin plânsul de seară.

Referitor la importanţa acestui aspect, îmi place să fac analogie cu recomandarea din „codul bunelor maniere” conform căreia, deşi de obicei bărbatul trebuie să permită femeii să intre prima pe uşă, în cazul în care cei doi intră într-un local, bărbatul ar trebui să intre primul, pentru a-şi feri partenera de priviri indiscrete. Purtând copilul cu faţa spre exterior, noi facem exact contrariul: noi, cei „puternici”, care ar trebui să protejăm, ne „ascundem” după copil, iar pe el îl expunem direct, îl lăsăm să „încaseze” o multitudine de stimuli noi, stresanţi, obositori, periculoşi uneori.

2.2. Nu există contact vizual între părinte şi copil

Copilul va percepe această situaţie drept frustrantă/periculoasă şi se va tensiona suplimentar.  

3.      Probleme pentru persoana purtătoare:

3.1. Copilul este poziţionat la distanţă faţă de centrul de greutate al părintelui, rezultând o distribuţie defectuoasă a greutăţii, dureri de spate şi umeri

Personal, am încercat de două ori purtarea cu faţa în wrap şi, obişnuită fiind să-l port burtică pe burtică, am resimţit brusc greutatea lui ca pe ceva deranjant. Faptul că centrul de greutate al copilului cade în exterior determină şi un balans, care îngreunează şi mai mult purtatul.

3.2. Coloana părintelui, la fel ca a copilului, se lordozează nefiresc

Este o adaptare a organismului, pentru a suporta greutatea poziţionată greşit în faţă. În timp, această poziţie poate determina vicii posturale definitive, cu afectarea structurii osoase.

                   wrap-cu-fata-wrapsling.rowrap-budhha-wrapsling

Am observat, de asemenea, nu fără tristeţe, că această poziţie este promovată şi de unii producători de wrapuri (în special wrapuri elastice). Poziţia în wrap cu faţa spre exterior, ca în fig. 2, nu este cu nimic superioară celei obţinute în marsupiul clasic (decât, cel mult, prin faptul că pentru părinte wrapul este mai comod şi mai ajustabil decât marsupiul; celelalte neajunsuri rămân, însă, în continuare valabile) şi, prin urmare, este la fel de nereomandată.

De asemenea, unii producători de eşarfe recomandă poziţia din fig. 3, în care copilul stă cu picioarele în eşarfă, încrucişate (postura „buddha”) sau strânse lângă el (postura „broscuţă”). Spre deosebire de poziţiile anterioare, aceasta este ergonomică pentru articulaţia şoldurilor, permite o curbare mai corectă a coloanei copilului şi reduce presiunea asupra zonei pelvine. Cu toate acestea, nici această metodă de purtare nu este recomandată, deoarece efectele ei negative din punct de vedere psihologic rămân aceleaşi (copilul este expus la prea mulţi stimuli şi nu are posibiitatea de a se refugia). Şi pentru persoana purtătoare rămân valabile dificultăţile expuse la punctul 3.

Şi totuşi, ne întrebăm.... ce facem cu un copil care chiar vrea să vadă mai mult în jur?

                   sold wrapsling.rospate-wrap-2-wrapsling.ro

Alternativele purtării cu faţa spre exterior sunt purtarea pe şold (fig.4) şi purtarea în spate (fig. 5). Ambele oferă copilului o bună vizibilitate, dar şi o poziţie corectă anatomic pentru şold şi coloană şi protecţie psihologică împotriva suprastimulării. Iar părintele purtător se va simţi şi el mai bine şi va percepe actul purtatului ca pe ceva mai confortabil.

Toate textele, imaginile şi fişierele video de pe acest site aparţin autorului (administratorului www.wrapsling.ro) şi nu pot fi reproduse parţial sau total fără acordul scris al acestuia.