Loading...

Tipuri de eşarfe port-bebe

Pentru mine, wrapul este eşarfa ideală. Dar nu toţi părinţii care vor să-şi poarte copilul gândesc ca mine. Dovadă şi faptul că, în funcţie de regiunea geografică şi de posibilităţile tehnice, au apărut, în timp, mai multe tipuri de eşarfe port-bebe. Citeşte cu atenţie descrierea detaliată şi cea sintetic-comparativă din tabel şi orientează-te spre eşarfa/eşarfele care te atrag(e) mai mult.

1.      Wrapul

            Wrapul este cea mai simplă şi, în acelaşi timp, cea mai versatilă eşarfă port-bebe. El există de mii de ani şi este folosit cu succes din vremuri ancestrale în toate culturile purtătoare. Din categoria “simple pieces of cloth” – SPOC (bucăţi simple de material), wrapul este o eşarfă simplă, cu lăţime de 50-80 cm şi lungime între 2,7 şi 5,2 m, care se bazează exclusiv pe tehnica de legare. Wrapul scurt, de 2,7 m se regăseşte în literatura de specialitate sub numele de rebozo.

Wrapul (ţesut) permite zeci de legături diferite, în faţă, pe şwrap tesutoldul sau spatele persoanei purtătoare, cu copilul vertical sau semiînclinat. Bineînţeles, dacă vrei, te poţi mulţumi cu doar 1-2 legături pe care să le foloseşti mereu. Şi din diferitele poziţii şi legături, poţi alege pe cele care îţi avantajează constituţia fizică şi care îi plac mai mult copilului tău. Este cea mai comodă eşarfă şi are ajustabilitate perfectă (oricând purtarea devine puţin incomodă, poţi ajusta prin răsucirea, strângerea, deplasarea etc unei fâşii de material, astfel încât poziţia să devină comodă). De asemenea, poţi alege ca distribuţia greutăţii copilului să se facă preponderent pe umerii tăi / pe şoldurile tale, în funcţie de preferinţe sau de moment (de exemplu, o femeie care tocmai a născut prin cezariană sau un bărbat vor prefera ca greutatea să se distribuie pe umeri, în timp ce majoritatea femeilor se simt confortabil cu greutatea preluată de şolduri).

Wrapul poate fi purtat de mai multe persoane diferite (dacă diferenţa de constituţie este foarte mare, fie persoana mai corpolentă va putea executa mai puţine legături, fie persoanei mai puţin corpolente îi vor rămâne cozi mai lungi după legare) şi este potrivit oricărui anotimp. Dacă reuşeşti să te familiarizezi cu wrapul, este foarte probabil să nu mai ai nevoie de o altă eşarfă.

Wrapul se poate folosi din primul moment de viaţă al copilului tău până când acesta nu mai doreşte să fie purtat.

Există două tipuri de wrapuri, în funcţie de materialul din care sunt confecţionate:

wrap elastic1.1.Wrapul ţesut este wrapul confecţionat din ţesătură de bumbac 100% cu stuctură dublu-diagonală. Această ţesătură (specială pentru eşarfe port-bebe) are proprietatea de fi uşor elastică pe diagonală, deşi este complet neelastică pe lungime şi pe lăţime. Această proprietate permite ţesăturii să preia şocurile din timpul mersului, protejând astfel copilul de efectele lor nedorite. Wrapul ţesut este şi foarte rezistent, atât la greutăţi mari ale copilului (materialul rezistă la greutăţi mult mai mari decât este necesar, de până la 50 kg), cât şi în timp (un wrap de calitate te va ţine mai multe generaţii).

1.2. Wrapul elastic este o variantă “modernă” de wrap, confecţionat din tricot de bumbac 100% sau amestec bumbac cu fibre elastice sintetice, astfel încât să rezulte un material elastic pe una sau ambele direcţii. Ideal pentru nou-născuţi datorită texturii fine şi mai uşor de folosit decât cel ţesut, wrapul elastic are dezavantajul unei rezistenţe reduse, atât la greutate (după 7-9 kg ale copilului devine incomod din cauza balansului), cât şi în timp. Un alt dezavantaj este faptul că nu permite legături pe spate în condiţii de siguranţă (copilul se poate apleca, iar materialul elastic, oricât ar fi de strâns, nu este destul de sigur).

2.      Slingul reglabil (cu inele)

Slingul reglabil este o fâşie de material cu lăţime de 50-80 cm şi lungime sub 2 m, prevăzută la un capăt cu 2 inele cu rol de reglaj. Populare pentru sistemul de ajustare rapid şi uşor de deprins, slingurile se bazează, de fapt, pe legăturile pe un umăr cu un wrap scurt (rebozsling cu ineleo); diferenţa constă în faptul că, în loc de nod fix/reglabil, se folosesc cele 2 inele, care permit o mai bună tensionare a materialului pe spatele copilului.

Slingul permite poziţionarea anatomică a copilului în faţa, pe şoldul sau pe spatele persoanei purtătoare, atât vertical, cât şi oblic. Cele mai bune slinguri sunt din material de wrap ţesut (bumbac 100% cu structură dublu diagonală), deoarece permit poziţionarea cea mai corectă (la sling materialul contează într-o proporţie mai mare decât la wrap), iar materialul preia şocurile din timpul mersului. Slingul poate fi utilizat de mai multe persoane. 

Dezavantajul slingului este acelaşi ca în cazul legăturilor pe un umăr cu wrapul: greutatea copilului se distribuie asimetric, doar pe un singur umăr şi spatele persoanei purtătoare, fapt care, la greutăţi mai mari ale copilului sau la purtare îndelungată, poate conduce la dureri de spate şi, chiar, afecţiuni ale coloanei purtătorului. De aceea, eu recomand slingurile doar pentru copii mici sau pentru copii mai mari pe distanţe scurte (cu toate acestea, am întâlnit părinţi - şi nu puţini - care poartă în sling copii mari pe distanţe suficient de lungi fără a acuza dureri de spate sau umeri. Slingul rămane un mijloc de purtat foarte popular şi iubit).

Atenţie! A nu se confunda cu slingul tip geantă (bag sling)! Acest dispozitiv nu are în comun cu slingurile reglabile decât denumirea. Spre deosebire de slingurile cu inele, bag sling-ul nu este o “eşarfă” port-bebe, nu permite poziţia anatomică a copilului, fiind, chiar, periculos pentru viaţa acestuia (favorizează poziţia cu bărbia în piept, care poate conduce la asfixie posturală – fapt care, de altfel, s-a şi întâmplat în America, slingurile tip geantă fiind, în consecinţă, retrase de pe piaţa americană).

  1. 3.      Slingul fix (pouch-ul)

Slingul fix (pouch-ul) se bazează tot pe legăturile pe un umăr cu wrapul, dar, spre deosebire de acestea şi de slingul reglabil, are ajustabilitate zero, fiind cusut pe dimensiunea exactă a persoanei purtătoare. Avantajele lui ţin de faptul că este foarte uşor de folosit (nu necesită niciun fel de tehnică de legare şi reglare) şi are dimensiuni reduse, deci este cel mai portabil. Dezavantajele constau în faptul că poate fi purtat doar de o singură persoană (şi, dacă nu dispui de echipament de iarnă pentru babywearing, vei avea nevoie de cel puţin 2 pouch-uri, în funcţie de cât de gros sunteţi îmbrăcaţi tu şi bebe) şi de faptul că, pe măsură ce copilul creşte, vei avea nevoie de un pouch nou, mai mare. Şi, bineînţeles, la fel ca la slingul cu inele şi legăturile pe un umăr cu wrapul, faptul că greutatea se distribuie asimetric reprezintă un dezavantaj al pouchurilor la greutăţi mari ale copilului.

            Există pe piaţă şi pouch-uri “moderne”, ajustabile prin intermediul fermoarelor sau capselor, dar acestea se adresează tot vârstelor foarte mici, aceste sisteme nefiind, de cele mai multe ori, proiectate să susţină greutăţi mari.

Atenţie! A nu se confunda cu slingul tip geantă (bag sling)! (detalii despre acest dispozitiv la secţiunea “slingul reglabil”).

4.      Port-bebe-urile tradiţionale asiatice (ABC – Asian Baby Carriers)

Printre acestea se numără mei tai, onbuhimo, podaegi, hmong, diferenţele între ele fiind relativ mici şi bazate mai mult pe criterii estetice şi culturale decât pe o tehnică foarte diferită de legare.

wrap taiMei tai-ul este cel mai cunoscut şi mai utilizat dintre ele. Este un dispozitiv de purtare alcătuit din corp preformat şi bretele, asemănător marsupiilor, dar cu bretele libere (2 pentru umeri şi 2 pt talie), pe care purtătorulle leagă în funcţie de poziţia aleasă. Cu numeroase accesorii şi variaţiuni (cu/fără glugă, cu bretele matlasate, corp matlasat, realizat integral din wrap ţesut – wrap tai etc), mei tai-ul este un dispozitiv de purtare ce egalează wrapul în comoditate şi este mai uşor de legat ca acesta, apropiindu-se cel mai mult de marsupiul clasic. Dezavatanje faţă de wrap: permite doar 3 legături (faţă, spate, şold) şi, cel mai important, nu permite extragerea/reinserarea copilului fără dezlegare. De asemenea, nu se recomandă utilizarea mei-tai-ului de la naştere şi este posibil ca, pe măsură ce copilul creşte, lăţimea materialului dintre picioare să nu mai asigure o poziţie corect anatomică (această problemă poate fi corectată prin legarea bretelelor sub genunchii copilului). Wrap-tai-ul (mei tai-ul din material de wrap ţesut) se poate folosi de la o vârstă mai mică dect mei tai-ul clasic (2-4 luni) şi este mai răcoros decat acesta, dar şi decat wrapul ţesut.

 

Analiză comparativă a eşarfelor port-bebe: avantaje şi dezavantaje

 

Dispozitivul/

Proprietatea

Wrap ţesut

Wrap elastic

Sling reglabil

Pouch

Mei tai

Utilizabil de la naştere

da

da (recomandat pt nou-născuţi)

da

da

nu

Utilizabil până la vârstă şi greutate mare

da

nu (devine incomod peste 5-7 kg)

da, dar nu este recomandat la greutăţi mari decât pe distanţe scurte

da, dar nu este recomandat la greutăţi mari decât pe distanţe scurte

da

Ajustabilitate

perfectă

perfectă

perfectă (în limitele impuse de construcţie)

zero

parţială

Uşurinţa deprinderii tehnicii de folosire

dificil (pentru toate legăturile necesită mai multe săptămâni de exersare, dar pentru o primă legătură ajung câteva încercări)

mai puţin dificil ca la wrapul ţesut

relativ uşor, necesită câteva zile

foarte uşor, tehnică zero

relativ uşor, necesită câteva zile

Poate fi utilizat de mai mulţi membri ai familiei

da

da

da

nu

da

Distribuţia greutăţii pe umeri

simetrică sau asimetrică, după preferinţe

simetrică sau asimetrică, după preferinţe

asimetrică (pe un singur umăr)

asimetrică (pe un singur umăr)

simetrică sau asimetrică, după preferinţe

O parte din greutate se distribuie şi pe linia şoldurilor

da

da

nu

nu

da

Permite extragerea/reinserarea copilului fără dezlegare

da (unele legături)

da

nu, dar necesită un reglaj minim

da

nu

Permite poziţionarea copilului în faţă, pe spate şi pe şold, semi-înclinat sau vertical

da

nu (legăturile pe spate sunt nesigure)

da (pe spate aţi putea prefer, totuşi, o eşarfă cu mai multe grade de siguranţă)

da (pe spate aţi putea prefer, totuşi, o eşarfă cu mai multe grade de siguranţă)

da

Comportarea termică în sezonul cald

în funcţie de legătură; materialul este din bumbac şi permite trecerea aerului şi există legături cu un singur strat de material peste copil; ideal vara este un wrap scurt, fără surplus de material în cozi

deşi mai subţire, este mai călduros ca wrapul ţesut

cel mai răcoros, un singur strat de material ce permite trecerea aerului

în funcţie de material; în general, este mai călduros decât wrapul ţesut, din cauza fibrelor sintetice

destul de călduros pentru copil, în funcţie de matlasare şi material (cele mai plăcute vara sunt mei tai-urile din wrap ţesut)

Toate textele, imaginile şi fişierele video de pe acest site aparţin autorului (administratorului www.wrapsling.ro) şi nu pot fi reproduse parţial sau total fără acordul scris al acestuia.